Energiafogyasztást csökkentő tippek

Az alábbi pontokban olyan üzemviteli tanácsokat sorolunk fel, amelyeket megvalósítva egyszerűen takaríthatunk meg energiát. Az az alábbiak segítségével a tulajdonsosok pénzt tudnak megtakarítani, feltéve, hogy az egyedi mérős költségelosztó rendszer már ki van építve.

 • Tartsunk 1-2 fokkal alacsonyabb szobahőmérsékletet! Egy fokos hőmérséklet különbség a beltéri hőmérsékletben, megközelítőleg 5-6 %-os energiafogyasztás csökkenést jelent, a teljes fűtési idényre nézve.
 • Ne fűtsük azokat a szobákat, amelyeket nem használunk! Azokban a helyiségekben, amelyekben általában nem tartózkodik senki, nyugodtan elzárhatjuk a fűtőtesteket.
 • Párologtassunk, ugyanis az 50% alatti relatív páratartalom negatívan befolyásolja a hőérzetünket. Megfelelően beállított páratartalom mellett tehát valamivel alacsonyabb hőmérséklet mellett is komfortosan érezhetjük magunkat.
 • Csak rövid ideig szellőztessünk, hogy a falak és bútorok ne tudjanak kihűlni. Néhány perc alatt teljesen kicserélődik a szoba levegője, ha megfelelően kitárjuk az ablakokat. Semmiképp sem javasolt résnyire nyitva, órákon át szellőztetni. Ha nagyon maximalisták akarunk lenni, akkor a szellőztetés alatt letakarhatjuk a radiátort.
 • Ha van redőnyünk vagy egyéb árnyékolónk, éjszakára húzzuk le! A redőny ugyanúgy véd a kifelé menő sugárzástól, ahogy nyári melegben a befelé jövőtől, és a hőszigetelést egyértelműen javítja.
 • Ne takarjuk le a fűtőtesteket! Ne húzzunk eléjük függönyt vagy bútorokat, ne szárítsunk rajtuk ruhákat, ugyanis a hőleadás jelentős része sugárzással történik, és ha leárnyékoljuk, lényegesen kisebb teljesítményt fognak leadni.
 • Tegyünk hőtükrös fóliát a radiátor mögé! Az előző pont logikáját követve az az érdekünk, hogy a radiátor hőjét a lakásban tartsuk. Ha pár centi vastag alumínium kasírozású hőszigetelést elhelyeznünk a radiátor mögé, akkor biztosan energiát takarítunk meg, ha ez nem fér el, akkor egy réteg alufólia is megteszi.
 • Ha van rá lehetőség, időzítve fűtsük a lakást, bár ez általában csak programozható szobatermosztáttal valósítható meg. Ha van ilyen berendezésünk elérhetjük azt az ideális esetet, hogy a hőmérséklet követi a napi rutinunkat: ha nem vagyunk otthon alacsonyabb, reggel és este magasabb. Ha nincs termosztátunk, akkor is megtehetjük, hogy mielőtt elalszunk, visszavesszük a teljesítményt a keverőszeleppel.
 • Tömítsük a nyílászárókat! A filtrációval távozó energia meglepően sok lehet, különösen szeles-hideg időjárás esetén, ha rosszul záródnak az ablakaink. Ezt nem szabad megengednünk, használjunk öntapadós szigetelőcsíkot. A korszerű nyílászárók rendkívül jól zárnak, érdemes előbb vagy utóbb ilyenre cserélnünk. Talán nem gondolnánk, de az energia-megtakarítást nem a jelentősen jobb hőszigetelésük eredményezi, hanem a lényegesen jobb légzáróságuk.
 • A zuhanyzás jelentősen kevesebb vízfogyasztással jár, mint a fürdőzés. Kerülendő a melegvíz fölösleges folyatása például mosogatás vagy borotválkozás közben.
 • Villamos áram: Ha sor kerül valamely háztartási eszköz cseréjére, javasolt a magasabb energiaosztályú terméket választani, különösen igaz ez a sokat használt készülékekre, például: hűtőszekrény, mosógép, lakószobai fényforrások.
 • Ha üzemeltetési megoldásokkal már nem tudunk többet faragni a kiadásainkon, és komolyabb korszerűsítést fontolgatunk, érdemes lehet energetikai tanúsítványt készíttetnünk, vagy mérnök tanácsát kérnünk, hogy segítsen nekünk egyértelműen kideríteni, mi az az alternatíva, ami a legnagyobb haszonnal és energia megtakarítással kecsegtet.

A fentiekben olyan tippeket olvashatott amelyekkel költség nélkül csökkenthetőek a rezsidíjak. Az energetikai tanúsítvány javaslati részében megfogalmazásra kerülnek azok a kisebb-nagyobb befektetést igénylő beruházási lehetőségek, amelyek konkrétan az adott ingatlanra alkalmazhatók.

Energetikai tippek, melyekkel egyszerűen spórolhat!

Tel.: 20-374-5458
energia megtakarítás, információk a tanúsítványról, fűtési költségek a besrolás alapjánkapcsolatár, árakenergia tanúsítvány
Hasznos oldalak a tanúsításhoz | Energetikai tanúsítvány szolgáltatás
PANEL energetikai tanúsítvány - © 2020 - Minden jog fenntartva